top of page

Zo controleer jij je borsten op knobbeltjes (borstkanker)

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

1 op de 7 vrouwen wordt gediagnosticeerd met borstkanker. Borstkanker ofwel mammacarcinoom kan ontstaan door verkeerde celdeling bij de vernieuwing van cellen, een proces wat continu plaatsvind in jouw lichaam. Mocht het lichaam zichzelf niet goed kunnen beschermen kan er dus verkeerde celdeling met ongecontroleerde vermeerdering plaats vinden waardoor er een tumor ontstaat. De tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. De cellen van een kwaadaardige tumor vermeerderen zich sneller dan goedaardig. Tegenwoordig zijn er veel behandeling mogelijkheden maar toch overlijden er jaarlijks nog veel vrouwen ten gevolgen van borstkanker. Borstkanker wordt in veel mindere mate gezien bij mannen in vergelijk tot de vrouw. Reden genoeg om extra oplettend te zijn als vrouw zijnde en het bij jezelf te controleren.

Note: Volgens de cijfers van de borstkanker vereniging komt borstkanker het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt, is jonger dan 50 jaar. Dat zijn er jaarlijks zo’n 3000. Tien daarvan zijn jonger dan 25 jaar. Het risico op het krijgen van borstkanker hangt wel af van of er sprake is van erfelijkheid binnen de familie daarnaast kan lifestyle ook een rol spelen.



Mammografie

Vanaf 50 jarige leeftijd worden vrouwen jaarlijks opgeroepen om een mammografie te ondergaan. Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Dit is onderdeel van het bevolkingsonderzoek en wordt gedaan boven de leeftijd van jaar aangezien 80% van de vrouwen die gediagnosticeerd zijn met borstkanker boven de 50 zijn. Omdat borstkanker op jonge leeftijd niet vaak voorkomt wordt er nog geen standaard controle gedaan onder de leeftijd van 50.

Nu wil ik je absoluut niet bang maken maar alleen bewust laten worden van de feiten.

Het risico op het krijgen van borstkanker op jonge leeftijd is dus klein maar toch is het belangrijk om je er bewust van te zijn. Deelname van het bevolkingsonderzoek vind pas plaats vanaf je 50e maar het is wel belangrijk om jezelf af en toe te controleren op het voelen van knobbeltjes of andere gekkigheden rondom de borsten. Dit kan je bijvoorbeeld maandelijks zelf doen. Ik wil je uitleggen hoe je deze controle kan doen en waar je verder op kunt letten om het risico op het krijgen van borstkanker te verminderen.

Controleren van je borsten

Door zo af en toe je eigen borsten te onderzoeken ben je geneigd sneller vreemde dingen of veranderingen op te merken. Op deze manier leer je jouw eigen borsten kennen en weet je wat normaal is voor jou. Heb je bijvoorbeeld altijd al ingetrokken tepels gehad dan is er niks aan de hand maar ontstaat dit plots reden genoeg om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Door te weten wat voor jou normaal is zie dus sneller veranderingen.

Waar moet je dan opletten als jij je eigen borsten onderzoekt?

Het volgende lijstje is gemaakt door pink ribbon, een organisatie die onder meer het onderzoek naar borstkanker ondersteunt.

Waar moet ik op letten als ik mezelf controleer?

  • Ongewoon knobbeltje in de borst of een bult op de borst

  • Verharding van de borst

  • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst

  • Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid

  • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem

  • Ingetrokken tepel (behalve als je dat altijd al hebt gehad)

  • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)

  • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd

  • Zwelling in de oksel

  • Vorm of grootte van de borst verandert

  • Dikke ader in de borst

De huid rondom de borsten kan soms wat ‘hobbelig’ aan voelen, dit komt door het aanwezige klierweefsel. Houd goed in de gaten of er veranderingen optreden, ook hierbij weet jij zelf dus het beste wat normaal is voor jou en wat niet.


De invloed van lifestyle en voeding op het risico op borstkanker

Ook op het gebied van voeding en lifestyle kan je zelf iets doen om het risico op borstkanker (of de verdere ontwikkeling daarvan) te verminderen. Uiteraard is komt deze info uit onderzoeken en kunnen we je niet garanderen dat DIT hetgeen is wat alles oplost. Maar mocht je geïnteresseerd zijn in voeding en de voordelen en nadelen ervan. Is dit wel heel interessant om je in te verdiepen:

Omega -3

Een voldoende inname van Omega- 3 heeft een positief effect op je gezondheid (en hormonen!).. Omega-3 kan je bijvoorbeeld halen uit vette vis. Al eerder heb ik een blog geschreven over het belang van gezonde vetten en uit welke voeding je dit kunt halen, deze kan je hier lezen. Je kunt omega-3 ook suppleren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voldoende inname van omega-3 het risico op borstkanker kan verminderen.

Verminderen inname vlees

Uit een ander onderzoek is gebleken dat het risico van het krijgen van borstkanker geassocieerd wordt met te hoge inname van gegrild (rood) vlees

Geadviseerd wordt om ook niet meer dan 1 keer per week (rood)vlees te eten.

Verminderen inname ongezonde vetten en geraffineerde suikers

Inname van teveel ongezonde vetten en geraffineerde suikers zoals frituur, koek en snoep wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker.

Probeer deze producten in mindere mate te eten.

Zorg juist voor voldoende inname van producten die veel vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten bevatten. Het tekort aan deze belangrijke stoffen kunnen het risico ook doen laten toenemen. Denk aan groenten en fruit, onmisbaar in een gezond leefpatroon.

Probeer daarnaast een regelmatig eetpatroon aan te houden. I know, lastig als je nachtdiensten draait zoals ik doe als CCU-verpleegkundige.

Reductie stress

Probeer zoveel mogelijk langdurige stress te vermijden. Zorg voor voldoende rust en slaap. Aangeraden wordt om minimaal 7 tot 8 uur per nacht te slapen.

Helaas is dit niet altijd haalbaar maar het is een richtlijn.

Stress en slaaptekort kan de gezondheid negatief beïnvloeden

Andere risico factoren

Obesitas, roken en veel alcoholgebruik verhogen het risico op het krijgen van borstkanker en andere kankersoorten. Daarnaast kan onvoldoende lichaamsbeweging en een verstoord dag en nacht ritme het risico ook verhogen.

Probeer dus gebalanceerd te eten, voldoende te bewegen maar bovenal geniet van het leven, doe wat jou gelukkig maakt en waar jij je goed bij voelt (en controleer jezelf zo nu en dan rondom de borsten)!

Liefs, Mandy



 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Onderzoeken:

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803190) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29215604) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26505173) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30662586)

bottom of page